SIBYAN MEKTEPLERİ VE MEDRESELER

Admin
By -
2

 

OSMANLI DEVLETİ'NDE TEMEL EĞİTİM KURUMLARI

SIBYAN MEKTEPLERİ VE MEDRESELER 

* Osmanlı’nın kısa sürede büyüyüp güçlenmesinde eğitime önem vermesinin rolü vardır.

* Geleneksel Osmanlı eğitim anlayışının oluşmasında Türkiye Selçuklu medreselerinin etkisi büyüktür.

* Okumak isteyen her çocuk parasız ve isterse yatılı okutulurdu. Ama Müslüman çocuklarla gayrimüslim çocuklar aynı okullarda okuyamazdı.   

 

1-) SIBYAN MEKTEPLERİ :

 ** Osmanlı’da eğitim-öğretimin ilk kademesidir (Gümümüzdeki ilkokullara denk gelir). “Mahalle mektebi” veya taş malzemeden yapıldığı için “Taş mektep” de denirdi.

Sıbyan kelime anlamı olarak ''Çocuklar'' anlamına gelirdi.

* Şehirlerdeki Sıbyan mektepleri vakıflar, kırsaldakiler ise halk tarafından kurulurdu.

* Sıbyan mektebi öğretmenleri öğretmenlik eğitimi almak zorunda değildi (Fatih dönemi hariç); herhangi bir medreseden mezun olmuş olmaları yeterliydi.

** Âmin Alayı: Çocuklar sıbyan mektebine başlarken yapılan törendir. Çocuklar okunan ilahilerden sonra yüksek sesle “Âmin” dedikleri için bu adı almıştır.

** Sıbyan mekteplerinde öğretilen bilgiler şunlardır: Okuma-yazma, dört işlem, dinî bilgiler (Dua, namaz, Kur’an vb.). Mezuniyetin belli bir süresi yoktu, eğitim ortalama 3-4 yıl sürerdi, mezun ola-bilmek için Kur’an’ı hatmetmek şarttı.

* Her mahallede bir sıbyan mektebi olmalıydı. Sıbyan mektebini bitirenler medreseye geçerdi. Sıbyan mektebi okumak şart değildi (II. Mahmut Dönemi’nde “sadece İstanbul’da şart oldu).

 

2-) MEDRESELER :  

- Osmanlı’daki orta ve yüksek dereceli eğitim kurumlarıdır (Sıbyan mektebinin üzerindeki her kurum medrese kapsamındaydı).    

– Osmanlı medreseleri 2 çeşitti:  

a-) Genel Medreseler: Kadı, müftü, müderris yetiştirmek için kurulmuşlardır. İslâmi ilimlerin yanı sıra fen bilimlerini ve sosyal bilimleri de öğretirlerdi.

b-) İhtisas (Uzmanlık) Medreseleri: Yüksek İslâmi bilimleri öğretmeyi amaçlar. Hadis ve tefsir ağırlıklı eğitim vermişlerdir.      

- Osmanlı’da eğitim-öğretim ve bilim faaliyetleri Orhan Bey Dönemi’nde başladı. İlk Osmanlı medresesi, 1331’de İznik’te “İznik Orhaniyesi” adıyla açıldı. Başına da ilk Osmanlı müderrisi olan Davud-u Kayseri (Kayserili Davut) getirildi. 

– Osmanlı’nın ilk hastanesi ve tıp medresesi ise Yıldırım Bayezid’in Bursa’da yaptırdığı Bursa Darüşşifasıdır.

– Fatih’in İstanbul’da kurdurduğu Sahn-ı Seman Medreseleri, döneminin en iyi eğitim kurumuydu. Kanuni’nin İstanbul’da kurdurduğu Süleymaniye Medresesi ise Osmanlı eğitiminin zirve noktasıdır.

– Osmanlı medreselerinde yönetici ve öğretmenlere müderris, öğretmenlerin asistanlarına Muid, öğrencilere ise Danişment denirdi. Mezun olanlara icazetname denen diploma verilirdi.

– Osmanlı medrese eğitimi 16. yy’da bozulmaya başladı. Din derslerinin sayısı arttırılırken pozitif bilimlerin ağırlığı azaltıldı. ”Beşik Ulemalığı” gibi olumsuz uygulamalar görülmeye başladı.



Yorum Gönder

2Yorumlar

Sizin Görüşünüz Bizim İçin Değerli!

Yorum Gönder