ANADOLU'DA KURULAN II. DÖNEM TÜRK BEYLİKLERİ

Admin
By -
0

 

ANADOLU'DA KURULAN II. DÖNEM TÜRK BEYLİKLERİ

ANADOLU'DA KURULAN II. DÖNEM TÜRK BEYLİKLERİ 

Türkiye Selçuklu Devletinin Kösedağ savaşından sonra otoritesini kaybetmesiyle Anadolu’da kurulan beyliklere verilen ad.

AYDINOĞULLARIİzmir ve Aydın dolaylarında hüküm sürmüş denizci bir beyliktir. II. Murat, bu beyliğe kesin olarak son vermiştir. 

MENTEŞEOĞULLARIMuğla ve çevresinde hüküm sürmüş denizci bir beyliktir. Fatih Sultan Mehmet, bu beyliğe kesin olarak son vermiştir.

SARUHANOĞULLARIManisa ve çevresinde hüküm sürmüştür. Çelebi Mehmet, bu beyliğe kesin olarak son vermiştir.

GERMİYANOĞULLARIKütahya ve çevresinde hüküm sürmüştür. I. Murat döneminde topraklarının bir kısmını çeyiz olarak Osmanlı Devletine bırakıldı. I. Mehmet döneminde Vasiyet yoluyla Osmanlıya katılmıştır.

KARESİOĞULLARIÇanakkale ve Balıkesir dolaylarında hüküm sürmüş denizci bir beyliktir. Bu beyliğin toprakları Orhan Bey döneminde Osmanlıya katıldı, önemli devlet adamları Osmanlı hizmetine girdi ve Karesioğulları Donanması da Osmanlıya bağlandı.

CANDAROĞULLARI (İsfendiyaroğulları): Sinop ve Kastamonu dolaylarında hüküm sürmüş denizci bir beyliktir. Fatih Sultan Mehmet, bu beyliğe kesin olarak son vermiştir.

ERETNA BEYLİĞİSivas ve çevresinde hüküm sürmüş II. Dönem Türk Beyliklerindendir.

EŞREFOĞULLARIBeyşehir ve Seydişehir dolaylarında hüküm sürmüştür. 

OSMANOĞULLARISöğüt (Bilecik) ve Domaniç (Kütahya) dolaylarında kurulmuş II. Dönem Türk Beyliğidir. Osman Bey döneminde Güney Marmara’da birçok yeri ele geçiren bu beylik, Bizanslılarla 1302 yılında yapılan Koyunhisar Savaşından sonra devlete dönüştü. Zamanla güçlenen devlet, Anadolu’daki beylikleri kendi hakimiyeti altına alarak Anadolu’da ikinci kez Türk siyasi Birliğini sağlamıştır. Anadolu’daki Türk siyasi Birliğini sağlayan ilk devlet Türkiye Selçuklu Devletidir.

HAMİTOĞULLARIBurdur ve Isparta dolaylarında hüküm sürmüştür. Topraklarının bir kısmı I. Murat zamanında parayla satın alındı. Beyliğe, II. Murat kesin olarak son verdi.

TEKEOĞULLARI: Antalya ve civarında hüküm sürmüştür. Yıldırım Beyazıt döneminde bu beyliğe son verilmiştir.

RAMAZANOĞULLARI: Adana ve çevresinde hüküm sürmüştür. Yavuz Sultan Selim döneminde Osmanlı Devletinin egemenliği altına girdi.

DULKADİROĞULLARI: Güneydoğu Anadolu Bölgesinde Elbistan (Maraş) merkezli kurulmuş olan Anadolu’da kurulan II. Dönem Beyliktir. Yavuz Sultan Selim, Turnadağ Savaşıyla bu beyliğe son vermiştir.

KARAMANOĞULLARIKonya ve çevresinde hüküm sürmüştür. Türkçe’yi resmi dil kabul etmişler ve kendilerini Anadolu Selçuklu Devletinin mirasçısı olarak kabul etmiştir. Fatih Sultan Mehmet döneminde Osmanlı egemenliğine giren beylik II. Beyazıt döneminde kesin olarak yıkılmıştır.

Not: Anadolu’daki İkinci Dönem Türk Beyliklerini tek çatı altında toplayan Osmanlı Devleti, Anadolu’daki Türk siyasi Birliğini sağladı.


Yorum Gönder

0Yorumlar

Sizin Görüşünüz Bizim İçin Değerli!

Yorum Gönder (0)