Type Here to Get Search Results !

ANTİK MISIR MEDENİYETİ



ANTİK MISIR MEDENİYETİ

1. Mısır Medeniyeti Kuzey Afrika'nın doğusunda kurulmuş ilk çağ medeniyetidir.

2. Mısır'ın çevresinin denizler ve çöllerle çevrili olması nedeniyle istilalara az uğramış ve Mısır'da özgün bir medeniyet ortaya çıkmıştır.

3. İlkçağ'da Nil Nehri çevresine yerleşen Mısırlılar tarım ve hayvancılıkla geçimlerini sağlamışlardır.

4. Nil Nehri'nin farklı zamanlarda taşması ve Mısırlıların tarım alanlarına zarar vermesi nedeniyle gökyüzündeki cisimlerin hareketleri incelenmiş ve böylelikle astronomi biliminde ilerleme sağlanmıştır.

5. Mısırlılar Nil nehrinin taşması sonucu zarar gören tarım alanlarını hesaplamak için Geometri biliminde ilerleme sağlamışlardır.

6. Gökyüzündeki cisimlerin hareketlerini inceleyen Mısırlar, Güneş Yılı esaslı takvimi icat etmişlerdir. Bu takvim başta Miladi takvim olmak üzere günümüzde birçok takvimin temelini oluşturmuştur.

7. Mısır Medeniyetindeki Tanrı-Kral Anlayışı Teokratik bir yönetim olduğunu gösterir. Din kurallarına dayalı yönetim biçimine (teokrasi) teokratik adı verilir. Eski Mısırlıların en önemli tanrıları Amon Ra'dır

8. Mısır medeniyetinde Tanrı-Krallara "Firavun" adı verilmiştir.

9. Firavunlar için yapılan anıt mezarlara ise "Piramit"adı verilmiştir.

10.  Ölülerin özel eşyaları ile birlikte gömülmeleri eski Mısır Medeniyetinde Ahiret inancının olduğunu gösterir.

11. Eski Mısırlılar ölülerin cesetlerinin bozulmaması için mumyalama tekniğini geliştirmişlerdir. Mumyacılık tekniği Mısırlıların; Eczacılık, Anatomi ve Tıp alanlarında ilerlemelerini sağlamıştır.

12. Eski Mısırlılar Resim yazısı olarak da bilinen "Hiyeroglif" yazısını kullanmışlar ve "Papirüs" adı verilen kağıtlar üzerine yazılarını yazmışlardır.

13. "Nom" adı verilen şehir devletleri şeklinde örgütlenen Eski Mısırlılarda siyasi birlik  kurulamamıştır. Kölelik sistemi de yaygın olarak kullanılmıştır.

14. Milattan önce 1280 yılında tarihte bilinen en eski yazılı antlaşmalardan biri olan Kadeş Antlaşması'nı Hititlerle imzalamışlardır.


Yorum Gönder

0 Yorumlar