Type Here to Get Search Results !

ROMA İMPARATORLUĞU

 


ROMA İMPARATORLUĞU

1. Roma şehir Devleti milattan önce 773 yılında İtalya'da kurulmuştur.

2. Temel geçim kaynağı Ticaret olan Roma İmparatorluğu "Lejyoner" adı verilen paralı askerlerden güçlü bir Ordu kurmuştur.

3. En büyük köleci devletlerden biri olan Roma medeniyeti sırasıyla Krallık, Cumhuriyet ve imparatorluk dönemlerini yaşamıştır.

4. Augutus döneminde MÖ 27 yılında Roma bir imparatorluğa dönüşmüştür.

5. 313 yılında ilan edilen Milano Fermanı ile Roma İmparatorluğu'nda Hristiyanlık serbest olmuştur. Bu fermanla Hristiyanlara din özgürlüğü getirilmiştir.

6. 330 yılında Roma İmparatoru Konstantin tarafından Konstantiniyye şehri (İstanbul) kurulmuştur.

7. Avrupa'dan Anadolu'ya Anadolu'dan Mısır'a kadar ki topraklarda egemenlik kuran Roma İmparatorluğu, Kavimler Göçü ile birlikte eski gücünü kaybetmeye başlamıştır.

8. Roma İmparatorluğu, Kavimler göçünden sonra 395 yılında Doğu(Bizans) ve Batı(İtalya) olmak üzere ikiye ayrılmıştır.

9. Batı Roma İmparatorluğu 476 yılında, Doğu Roma İmparatorluğu ise 1453 yılında yıkılmıştır.

10. Romalılar, Yunanlılardan öğrendikleri alfabeyi geliştirerek Latin alfabesinin oluşturulmasına ön ayak olmuşlardır.

11. Romalılar, Yunanlılardan öğrendikleri Güneş takvimini geliştirerek Miladi Takvimin oluşturulmasına ön ayak olmuşlardır.

12. Bugünkü Avrupa hukukunun temelini oluşturan "12 Levha Kanunları" Roma imparatorluğu zamanında hazırlanan kanunlardır.

13. Romalılar yaptıkları baraj, köprü, amfi Tiyatro ve Su kemerleri ile medeniyet tarihine mimari açıdan çok önemli katkıları olmuştur

14. Ilk çağdaki en güçlü medeniyetlerden biri olan Roma İmparatorluğu yaklaşık olarak 1500 yıl varlık göstermiştir

 

İtalya merkezli kurulan imparatorluk Avrupa, Anadolu, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da yaklaşık olarak 1100 yıl hüküm sürmüştür. Tarihin en büyük köleci devleti olmasının yanında, cumhuriyetle yönetilen ilk devlettir. Sırasıyla Krallık, Cumhuriyet ve İmparatorluk ile yönetilmiştir. En bilindik hükümdarları Jül Sezar'dır. Augustus döneminde İmparatorluğa dönüştü, Kostantin döneminde İstanbul şehri kuruldu ve 313'teki Milano Fermanıyla Hristiyanlık dini serbest bırakıldı. Kavimler göçü sonrası 395’te Doğu ve Batı Roma İmparatorluğu olmak üzere 2’ye ayrıldı. İstanbul merkezli ve Ortodoks mezhebine mensup ''Doğu Roma İmparatorluğu'' (Bizans) kuruldu. (1453’te İstanbul’un fethiyle yıkıldı) İtalya merkezli ve Katolik Mezhebine mensup ''Batı Roma İmparatorluğu'' kuruldu. ( 476’da yıkıldı.) TZ

 

Roma imparatorluğunda; # Senato'da görev alanlar ''Patriciler'' # Roma'ya sonradan yerleşen ve siyasi hakları olamayanlar ''Plepler'' # İşgal edilen ülkelerden getirilen ve hiçbir hakkı olmayan hizmetçiler ''Köleler'' olmak üzere üç toplumsal sınıftan meydana gelmektedir

Etiket:

Yorum Gönder

0 Yorumlar