HİTLERİN SONUNU GETİREN ASKERİ HAREKAT....

Admin
By -
0

 


TARİHE YÖN VEREN ÖNEMLİ OLAYLAR

BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI'NIN BAŞLAMASI – 28 HAZİRAN 1914

1914'te Avrupa, gerilim ve askeri rekabetin bir çıra kutusuydu. Savaş kıvılcımı pek çok olay olabilirdi; ancak, bir Avusturya Arşidükü olan Franz Ferdinand'ın bir Sırp tarafından öldürülmesi, Birinci Dünya Savaşı'nın korkunç çatışmasına yol açan yaygın savaş ilanlarına ve anlaşmaların yerine getirilmesine neden oldu.

Savaş dört yıl sürecek ve dünyanın her köşesinden milyonlarca erkek ve kadının hayatını kaybetmesine sebep olmuştur. Birinci Dünya Savaşı aynı zamanda derin bir sosyal değişime de yol açtı. Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra, birçok ülkenin kadınlara oy hakkı vermesiyle birlikte, kadınların toplumdaki rolü daha fazla kabul gördü. 1918/19'da yaklaşık 50 milyon insanı (birçok genç yetişkin) öldüren küresel bir grip salgını vardı, ancak Birinci Dünya Savaşı'nın katliamı böyleydi, birçok hükümet etkisini küçümsediği için dünyayı değiştirmede yalnızca sınırlı bir etkisi oldu.

 

RUS DEVRİMİ- 25 EKİM 1917

Marx'ın Komünist Manifesto'sunun yayınlanmasından sonra, Avrupa ülkelerinde ara sıra Komünist devrimler oldu, ancak hiçbir şey gerçekten başarılı olamadı. Ancak Ekim 1917'de, Lenin liderliğindeki Bolşevik devrimi, dünya çapında etkileri olan radikal yeni bir hükümet biçimi getirdi. Lenin ateşli bir Marksistti ve kendi "Proletarya diktatörlüğü" versiyonunu uygulamakta çok az zaman harcadı. Komünist Rusya dünyayı böldü. Bazıları tarafından Kapitalizmin eşitsizliklerine bir alternatif olarak, diğerleri tarafından da totalitarizmin ve özgürlükten yoksunluğun somutlaşmış hali olarak görüldü. Sovyetler Birliği, Rus halkının hayatını değiştirdi. Ekonomik büyümeyi beraberinde getirmiş; ancak aynı zamanda siyasi baskıyı da artırmıştır. Sovyetler Birliği'nin ideolojisi, aynı zamanda, Batı demokrasisi ile Sovyet Komünizmi arasında ideolojik bir ayrımla, uzun süreli bir "Soğuk Savaş"a da yol açtı.

 

1929 DÜNYA EKONOMİK BUHRANI

1920'lerin uzun ekonomik ve borsa krizinde sonra, Ekim 1929'da ABD’de Wall Street hisseleri keskin ve uzun süreli bir şekilde düşmüştür. Hisse senetlerinin düşüşü küresel büyük bunalımı hızlandırdı. ABD’de başlayan ekonomik kriz bütün dünyaya yayılmıştır. ABD'de işsizlik %25'e yükseldi ve dünya çapında üretim ve ticaret düştü. Yaygın yoksulluk ve yabancılaşma duygusu, dünya çapında siyasi aşırılıkların büyümesine yol açtı. Japonya ve Almanya gibi devletlerde aşırı sağcı milliyetçi hareketler iktidara gelmiştir.

 

BARBAROSSA HAREKATI – 22 HAZİRAN 1941

1939 yılında Sovyetler Birliği ile Nazi Almanyası arasında bir saldırmazlık paktı imzalanmış olmasına rağmen Nazi Almanyası, II. Dünya Savaşı sırasında 1941 yılında Sovyetler Birliği'ne şiddetli bir saldırı başlatmıştır. Bu saldırı Sovyetler Birliği'ni küresel çatışmanın içine soktu ve II. Dünya Savaşı için bir dönüm noktası oldu. İkinci Dünya Savaşı'nın en şiddetli çatışmalarında hem silahlı kuvvetlerde hem de sivillerde milyonlarca insan ölmüştür. Nazi Almanyasının gerçekleştirdiği bu saldırı, Sovyetler Birliği'ni değiştirdi, onu büyük bir güce dönüştürdü ve Stalin savaşın sonunda Doğu Avrupa'da Komünist rejimler kurmaya başlamıştır. Bu saldırıda Almanya’nın başarısız olmasıyla Alman toprakları Ruslar tarafından işgal edilmiş ve Almanya savaştan çekilmek durumunda kalmıştır.

 

ATOM BOMBASI- AĞUSTOS 1945

1945'teki ABD atom bombaları Hiroşima ve Nagazaki şehirlerini harap etti. Bu Yıkım sonunda Japonlar teslim olmak zorunda kaldı ve II. Dünya Savaşındaki Pasifik Cephesinde savaş sona ermiştir. Atom bombası Japonların teslim olmasını hızlandırdı. Atom bombasının, İkinci Dünya Savaşı'nın sonunun ötesinde etkileri oldu. Üçüncü bir dünya savaşının neden olabileceği potansiyel yıkımı dünyaya gösterdi. Şimdi bile Hiroşima'nın mirası ve nükleer savaş tehdidi dünyanın üzerinde asılı duruyor.

 

HİNDİSTAN’IN BAĞIMSIZLIĞINI KAZANMASI- 15 AĞUSTOS 1947

Britanya İmparatorluğu'nun en önemli sömürgelerinden biri olan Hindistan ayrıca Dünyanın en kalabalık ikinci ülkesiydi. Yıllarca Hindistan'ın bağımsızlık çağrılarını reddeden İngiltere, 1947'de Hindistan'ın tam bağımsızlığını kabul etmiştir. Bu gelişme sömürge altındaki birçok millete ilham kaynağı olmuştur. Hindistan'ın bağımsızlığına Pakistan'ın kuruluşu eşlik etmiştir. Pakistan kurulması süreci toplumu bir iç savaşa götürmüş ve acı verici mezhepsel şiddet ve cinayet olaylarına yol açmıştır. Paistan’ın kurulmasıyla Hindistan’dan milyonlarca insanın göçüne yol açtı. Hindistan'ın bağımsızlığı aynı zamanda ne ABD'ye ne de Sovyetler Birliği'ne bağlılık iddiasında bulunan yeni bağımsız bir ulus yarattı. Hindistan’ın bağımsızlık mücadelesine Mahatma Gandhi liderlik etmiştir.

 

BERLİN DUVARI'NIN YIKILIŞI- 9 KASIM 1989

Soğuk Savaş Döneminde Sovyetler Birliği tarafından inşa edilen Berlin duvarı, Batı ve Doğu Avrupa'yı ayıran 'Demir Perde'nin bir simgesi olarak duruyordu. Bir yanda komünist otoriter devletler, diğer yanda liberal demokrasiler. Duvar, Doğu Almanların Batı Almanya'ya kaçmasını önlemek için inşa edilmişti ve gerçekten de çoğu kaçmaya çalışırken vurulmuştu. Ancak varlığı her şeyden çok sembolikti. Berlin duvarının yıkılışı, Sovyetler Birliği'nin Doğu Avrupa'daki kontrolünden vazgeçtiği simgesel bir andı.


Etiket:

Yorum Gönder

0Yorumlar

Sizin Görüşünüz Bizim İçin Değerli!

Yorum Gönder (0)