BOLU'DA BULUNAN TARİHİ ESERLER

Admin
By -
0

 

BOLU

Bolu, Karadeniz Bölgesi’nin Batı Bölümü’nde yer alan bir ilimizdir. Yüzölçümü ise 8,313 km² (3.209 mil²’dir.) Toplam nüfusu 314.802’tür. Bolu 1923’te Vilayet (Şehir) haline getirilmiştir.

Bolu'nun en turistik yerleri deyince akıllara ilk olarak Abant Gölü ve Yedigöller Milli Parkı geliyor.


SORU: Fatih'in hocası Akşemseddin'in türbesi hangi şehrimizde bulunur?

CEVAP: BOLU


BOLU ŞEHRİNİN MİMARİ YAPILARI

1- AKŞEMSETTİN TÜRBESİ:


Fatih Sultan Mehmet’in hocası olan 1459 yılında vefat eden Akşemsettin’in türbesi Göynük ilçesinde Gazi Süleyman Paşa Cami’nin avlusunda bulunur. Osmanlı ilim dünyasının bu büyük şahsiyeti adına 1464 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılmıştır. Akşemsettin Türbesi kent merkezine olan uzaklığı da 96 km’dir.



2- GEREDE KEÇİ KALESİ:


MÖ. 4. yüzyılda Bitinyalılar tarafından inşa edilmiştir. Şehir merkezine 5 km uzakta olan bu kale 1993 yılında restore edilmiştir.

Kale hakkında bir rivayete göre şehre saldırı olduğunda halk mal ve hayvanlarıyla beraber kaleye sığınırlar ve kendilerini savunurlarmış. Yine böyle bir durumda kale etrafına yerleşen düşman gündüzleri kaleye saldırmakta ancak başarılı olamazlarmış. Günlerce saldırılar devam edermiş ve kalede yiyecek sıkıntısı yaşarlarmış. Bir gece burada bulunan halk kaledeki keçilerin boynuzlarında mum yakarak, kalenin dışına salmışlar. Bir anda büyük bir ordunun geldiğini sanan düşman oradan kaçıp dağılmış ve Geredeliler keçileri sayesinde kurtulmuşlar. Kalenin ismi de buradan gelmiş.

 

 

3- GAZİ SÜLEYMAN PAŞA CAMİİ:


Osmanlı Devleti zamanında 1335 yılında Gazi Süleyman Paşa tarafından yaptırılan iki eserden biridir. Bu caminin yıkılması sonrasında bugün ki yapı II. Abdülhamit’in emri ile  yapılmıştır. Tek kubbeli ve tek minareli bir yapıdır. Bu Cami Osmanlı Geç devir mimari özelliklerini taşır.

 


4- ÇELTİKDERE BİZANS KİLİSESİ:

Bizanslılar zamanında 842 yılında Ortodoks Hristiyanlar tarafından ibadethane amaçlı inşa edilen tarihi eserlerden biridir. Bolu şehir merkezine yaklaşık 54 km uzaklıktadır.

 



5- GÖYNÜK ZAFER KULESİ:

Sakarya Meydan Muharebesi'nde kazanılan başarının anısına Cumhuriyetin ilk zamanlarında 1923 yılında dönemin kaymakamı Hurşit Bey tarafından Bolu'nun Göynük ilçesinde yaptırılmış bir yapıdır.

1960 yılında ise orijinal yapısını bozmayacak şekilde restore edilmiştir. Göynük Zafer Kulesi Bolu il merkezine 97 km uzaklıkta yer almaktadır.



6- MUDURNU EVLERİ:


Kentsel SİT alanı ilan edilen Mudurnu, eski Türk evleri bakımından önemli bir özelliğe sahiptir. Sivil mimari özellikleri açısından Göynük evlerine benzerlik gösteren ilçenin, tarihini ve kültürünü yansıtan bu evler korumaya alınmıştır. İlçede bulunan 165 adet konut ve 8 adet cami, çeşme, hamam olmak üzere toplam 173 adet mimari değeri yüksek yapı bulunmaktadır. Armutçular Konağı ise bu yapılar içinde öne çıkmaktadır.


👇👇

Bolu şehri ile ilgili daha detaylı bilgi için Tıklayınız.



Etiket:

Yorum Gönder

0Yorumlar

Sizin Görüşünüz Bizim İçin Değerli!

Yorum Gönder (0)