İkinci Dünya Savaşında toplanan Konferanslar
• CASABLANCA KONFERANSI (14–24 OCAK 1943): Hitlere karşı ABD Başkanı Roosevelt ile İngiltere Başbakanı Churchill arasında Fas'ın Kazablanka şehrinde yapılmıştır. Sovyet Lideri Stalin Almanlara karşı savaştığı için bu konferansa katılmamıştır. Türkiye’nin savaşa dahil olması fikri bu konferansta gündeme gelmiştir.
• WASHİNGTON KONFERANSI (12–26 MAYIS 1943): Kuzey Afrika cephesinin kapanması üzerine alınacak yeni tedbirleri görüşmek üzere ABD Başkanı Roosevelt ile İngiltere Başbakanı Churchill arasında ABD’de gerçekleşmiştir. Bu konferansta İtalya’nın savaş dışında bırakılması kararı alınmıştır
• QUEBEC KONFERANSI ( 14–24 AĞUSTOS 1943 ): İngiltere Başbakanı Churchill ile İngiliz Genel Kurmayı ve Amerikan Genel Kurmayı arasında yapılan konferanstır. Bu konferansta Fransa'nın Normandiya kıyılarında yeni bir cephe açılmasına karar verilmiştir. Almanya’nın bombalanmasına ve İtalya’nın işgal edilmesine kararlılıkla devam edilecektir.
• MOSKOVA KONFERANSI ( EKİM 1943): ABD, İngiltere, SSCB ve Çin devlerinin Dışişleri Bakanları düzeyinde toplanan bir konferanstır. Müttefik Devletler, Türkiye’den hava alanlarının kullanımını talep etmiş ve Türkiye’nin savaşa katılması istemiştir. Savaş sonrası düzeni için yapılan ilk toplantı olarak kabul edilmektedir.
• BİRİNCİ KAHİRE KONFERANSI (22-26 KASIM 1943): ABD Başkanı Roosvelt, İngiltere Başbakanı Churchill ve Çin Cumhurbaşkanı Chiang Kai-Shek arasında Kahire'de yapıldı. Uzak Doğu’daki savaşta nasıl hareket edileceği konuşulmuştur.
• TAHRAN KONFERANSI (28 KASIM–1 ARALIK 1943): Roosevelt, Churchill ve Stalin arasında yapılmıştır. İkinci Cephenin açılması ve Türkiye’nin bu cephede savaşması konuşulmuştur.
• İKİNCİ KAHİRE KONFERANSI (4-6 ARALIK 1943): Roosevelt, Churcill ve İsmet İnönü arasında yapıldı. Türkiye, savaşa girmeye zorlanmıştır.
• YALTA KONFERANSI ( 4-11 ŞUBAT 1945): Müttefik Devletler arasında Almanya'nın üç farklı işgal bölgesine ayrılmasının uygun olacağı kararlaştırılmıştır. Birleşmiş Milletlerin kurulması konuşulmuştur. San Francisco’da bir konferansın toplanmasına karar verilmiştir. San Francisco Konferansında Birleşmiş Milletler kurulmuştur. Bu Konferansta 1 Mart 1945'e kadar ortak düşmana savaş ilan eden devletlerin BM üyeliğine alınmalarına karar verilmiştir. Not: Bu karar üzerine Türkiye, 23 Şubat 1945'de Almanya ve Japonya'ya savaş ilan etti.
• SAN FRANCİSCO KONFERANSI (25 Nisan-25 Haziran): Birleşmiş Milletler Teşkilatı bu konferansta kurulmuştur.
• POTSDAM KONFERANSI (17 TEMMUZ – 2 AĞUSTOS 1945) : Barışın nasıl sağlanacağı konusunu görüşmek üzere toplanmıştır. ABD, SSCB ve İngiltere arasında yapılmış son toplantıdır. ABD, İngiltere ve Sovyetler Birliği bu konferansta savaştan yenik çıkan ülkeleri, özellikle de Nazi Almanyası'nı kendi aralarında en karlı biçimde paylaşmaya çalıştılar
Bu konferanslar, savaşın seyrini ve sonrasını belirleyen önemli adımların atıldığı platformlar olmuştur. Her bir konferansın, uluslararası ilişkiler ve dünya tarihindeki yeri büyüktür ve savaş sonrası düzenin şekillenmesinde etkili olmuştur. Bu bilgiler sayesinde konferanslar aracılığıyla müttefik devletlerin savaşın sonucunu ve dünya düzenini nasıl planladığını daha iyi anlayabiliriz.
Sizin Görüşünüz Bizim İçin Değerli!