Yugoslavya'nın Tarihi

Admin
By -
0

 




Yugoslavya

Yugoslavya, farklı etnik ve kültürel grupların bir arada bulunduğu karmaşık bir ülkeydi. Sırp etkisinin baskın olduğu bu ülke, 1989'da Doğu Bloku'ndaki demokratikleşme hareketlerinin etkisi altına girdi. 1991 yılında Slovenya, Hırvatistan ve Makedonya bağımsızlıklarını ilan etti. Karadağ ve Sırbistan birleşerek Yeni (Federal) Yugoslavya'yı kurdu. Bosna-Hersek ise 1992'de bağımsızlığını ilan etti. Ancak Bosna-Hersekli Sırpların isyanı ve Sırbistan'ın bu isyana destek vermesi sonucunda iç savaş başladı.

Bosna Savaşı (1992-1995):

Bosna Savaşı sırasında Bosnalı Müslümanlar hem Sırp hem de Hırvat saldırılarına maruz kaldı. Avrupa'nın duyarsızlığı, soykırım boyutlarına varan vahşetin ortaya çıkmasına neden oldu. Sırp general Ratko Mladiç liderliğindeki güçler, 1995'te Srebrenitsa Katliamı olarak bilinen olayda binlerce Boşnak'ı öldürdü. Savaş boyunca yaklaşık 300 bin Boşnak katledildi ve 500 toplu mezar ortaya çıkarıldı. Bosna-Hersek'te tarihi eserler ve Mostar Köprüsü gibi önemli yapılar tahrip edildi.

Bosna-Hersek'i tanıyan ilk ülke olan Türkiye, iç savaş boyunca Boşnakların haklarını savundu. Sırp ve Rus etkisi altındaki ülkeler ise Sırpları destekledi. ABD ve NATO, sınırlı bombardımanlarla savaşa müdahale etti. AB üyesi ülkeler Boşnak mültecilerini ülkelerine almadı. Bu dönemde BM de Boşnakların katledilmesine engel olamadı. Bosna Savaşı, II. Dünya Savaşı'ndan sonra Avrupa'da en büyük insan kaybının yaşandığı savaştır.

Kosova Savaşı (1999):

Kosova, Sırbistan içinde özerk bir bölge olarak başladı ancak Sırplar bunu tanımadı. 1997'de Sırp-Kosova çatışmaları patlak verdi. Kosova'daki Müslüman Arnavutlar, 1999'da Sırplara karşı Kosova Kurtuluş Ordusu (UÇK)'nu kurdu. 1999'da Sırp katliamları arttı ve NATO bu duruma müdahale etmek amacıyla hava saldırıları düzenledi. Kosova, 2008'de resmen bağımsızlığını ilan etti.


Etiket:

Yorum Gönder

0Yorumlar

Sizin Görüşünüz Bizim İçin Değerli!

Yorum Gönder (0)