YAVUZ SULTAN SELİM DÖNEMİ: Sekiz Yılda Seksen Yıllık İş Başaran Padişahın Zafer Dolu Hükümdarlığı

Admin
By -
0

 

YAVUZ SULTAN SELİM DÖNEMİ: Sekiz Yılda Seksen Yıllık İş Başaran Padişahın Zafer Dolu Hükümdarlığı

Osmanlı İmparatorluğu'nun tarih sahnesinde büyük izler bırakan padişahları arasında yer alan Yavuz Sultan Selim, 1512-1520 yılları arasında 8 yıl süren hükümdarlığı boyunca pek çok zafer ve değişimi gerçekleştirmiş bir liderdir. İşte Yavuz Sultan Selim dönemi hakkında merak edilenler:

Erken Dönem ve Tahta Çıkışı

Yavuz Sultan Selim, Amasya'da doğmuş ve 1491-1512 yılları arasında Trabzon Sancağı'nda 21 yıl boyunca valilik yaparak yönetim deneyimi kazanmıştır. 1512 yılında babası II. Bayezid'in yerine Osmanlı tahtına çıkmış ve tahta geçtikten sonra kardeşleri Ahmet ve Korkut ile taht mücadelesine girişmiştir. Bu mücadele sonucunda kardeşlerini idam ettirmiştir.

Çaldıran Seferi ve Safeviler

Yavuz Sultan Selim'in en bilinen başarısı, İran'da hüküm süren Şii devleti olan Safeviler'e karşı gerçekleştirdiği "Çaldıran Seferi"dir (1514). Bu sefer ile Safevi tehlikesini bertaraf etmiş ve Osmanlı İmparatorluğu'nun Doğu sınırlarını güvence altına almıştır.

Dulkadiroğulları ve Memlüklerle Mücadele

Yavuz Sultan Selim döneminde Dulkadiroğulları Beyliği'ne son vermek için "Turnadağ Savaşı" düzenlenmiş ve Osmanlı İmparatorluğu'nun sınırları genişlemiştir. Ardından, Memlüklerin Mısır Seferi düzenlenmiş (1516) ve Mercidabık Savaşı'nda (1516) Memlükler yenilmiştir. Bu zaferin ardından Kudüs fethedilmiştir (1517).

Miras ve Değişim

Yavuz Sultan Selim'in Mısır Seferi sonucunda elde ettiği zaferler büyük değişimlere yol açmıştır:

  • Suriye, Lübnan, Ürdün, Mısır, Medine ve Mekke Osmanlı İmparatorluğu'nun egemenliği altına girmiştir.
  • Memlük Devleti yıkılmış ve Osmanlı İmparatorluğu bu toprakları yönetmeye başlamıştır.
  • Halifelik, Abbasi Hanedanlığı'ndan Osmanlı Hanedanlığı'na geçmiş ve Kutsal Emanetler İstanbul'a getirilmiştir.
  • Memlük hazinesi Osmanlı Devleti'nin hazinesine aktarılmıştır.
  • Venedikliler Kıbrıs için Memlüklere ödedikleri vergiyi artık Osmanlılara ödemeye başlamıştır.
  • Baharat Ticaret Yolu Osmanlı İmparatorluğu'nun denetimi altına girmiştir.

Miras ve Ölüm

Yavuz Sultan Selim, "Mekke ve Medine'nin hizmetkarı" anlamına gelen "Hadimül Harameyn Şerifeyn" unvanıyla anılmıştır. O'nun döneminde Osmanlı İmparatorluğu'nda önemli değişimler yaşanmıştır. Ancak, Celali Ayaklanmaları gibi isyanlar da dönemin zorlukları arasında yer almıştır. 1520 yılında "Aslan Pençesi" adı verilen bir hastalığa yakalanarak 49 yaşında hayatını kaybetmiştir.

Yavuz Sultan Selim için "Sekiz yılda Seksen yıllık iş yapan Padişah" denilerek ifade edilen üstün liderlik ve başarıları, Osmanlı İmparatorluğu'nun tarihine altın harflerle yazılmış bir dönem olarak geçmiştir.

Yorum Gönder

0Yorumlar

Sizin Görüşünüz Bizim İçin Değerli!

Yorum Gönder (0)